vineri, 2 ianuarie 2015

Papa Grigorie al IX-lea


Este cel care a scris o alta pagina controversata din istoria Bisericii Catolice, instaurand Inchizitia papala. In 1227, Ugolino a devenit Papa Grigorie al IX-lea, iar prima lui decizie a fost sa-l numeasca pe inchizitorul Konrad von Marburg sa elimine ereticii din intreaga Germanie. Apoi l-a suspendat pe imparatul Sfantului Imperiu Roman,Frederick al II-lea, pentru ca amanase plecarea in cea de-a Sasea Cruciada, asa cum promisese, scrieEncyclopedia Briannica.Hotarat sa lupte impotriva ereticilor, Grigorie a pus bazele Inchizitiei Papale, in 1231, dupa ce a considerat ca episcopii nu puteau rezolva eficient aceasta problema. Prima forma a Inchizitiei medievale s-a numit Inchizitia Episcopala si a existat intre anii 1184-1230, pana cand a fost inlocuit cu Inchizitia Papala, care centraliza controlul reprimarii ereticilor.Papa Grigore al IX-lea a fost un papă al Romei. Pe numele laic Ugolino di Conti, a pastorit intre anii 1227-1241.
Ugolino s-a născut în Anagni. Posibila data a nașterii sale fluctuează în surse între cca. 1145 și 1170 În 1238, Papa Gregorie al IX-lea a denunțat Lumina Sfântă de la Ierusalim ca înșelătorie.




Sursa: Google imagini.com





Papa Ioan al XII-lea

Papa Ioan al XII-lea este cel care, la 1326, ingrijorat de raspandirea excesiva si iute a influentei magiei negre asupra oamenilor, care era condiderata de biserica drept erezie, reia dezbaterea mult cunoscuta despre vrajitorie, spunand:
"Aflam cu durere despre nelegiuirea mai multor oameni, crestini doar cu numele. Ei negociaza cu moartea si pactizeaza cu infernul, caci aduc jertfa demonilor; ii adora, plasmuiesc si cer altora sa plasmuiasca imagini, inele, oglinzi, fiole sau alte obiecte in care, prin magie, inchid demonii;ii interogheaza, capata raspunsuri, le cer ajutorul pentru indeplinirea dorintelor lor perverse..."
Papa Ioan al XXII-lea (n. 1244, Cahors – d. 4 decembrie 1334, Avignon) a fost al 196-lea papă al Romei.



Imagini pentru Papa Ioan al XXII-lea
sursa: Google imagini.com



























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu