vineri, 2 ianuarie 2015

Papa Grigorie al XIII-lea

S-a nascut in 1502, la Bologna,ca Ugo Buoncompagni.Urmand cursurile celei mai vechi universitati din , Europa, ajunge la catedra acesteia, predand jurisprudenta. Cunostintele sale juridice ii aduc renumele la urechile Papei Pius al IV-lea, trimitandu-l la Conciliul de la Trento.Urcand incet in ierarhia bisericeasca, Ugo este numit papa in luna mai , 1572, cu numai o luna pana la implinirea varstei de 70 de ani. 
 In pofida aventurilor sale din tinerete, avand un baiat, Papa Grigore al XIII-lea se dedica intru totul beautitudinii bisericii.Cheltuielile iresponsabile ale acestuia produc un haos financiar, avand insa si unele parti mai pasnice.
  Cea mai importanta realizare a Papei este produsa in 1582, cand creeaza calendarul gregorian, decretand ca toti anii vor incepe la 1 ianuarie.  



Sursa: Google imagini.com


Papa Eugeniu al III-lea

Papa Eugeniu al III-lea a fost cel care a inaintat a doua cruciada, avand ca principala motivatie eliberarea Edessei cucerita definitiv de turci in 1146. Indemnul la aceasta noua initiativa militara a fost dat de papa Eugeniu al III-lea, iar Bernard de Clairveaux a fost cel care a predicat-o. Initiativa a ramas fara rezultat , intre anii 1140 si 1149, cruciatii ridicand la Ierusalim o biserica a Golgotei si una a Sfantului Mormant. Din acest moment latinii au inceput sa aibe drepturi la Sfantul Mormant.



Papa Lucius al III-lea

Papa Lucius al III-lea este cel care, la 1182, obtine controlul oficial al ordinului bisericesc, infiintand in 1184 Inchizitia, drept tribunal eclesiastic al papalitatii.



Papa Lucius al III-lea
sursa: Google imagini.com




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu