Puterea civila si Inchizitia
In secolul al XIII-lea , inchizitia avea rolul de a lupta impotriva catharilor insa, dupa ceva timp, au reusit sa apara noi dusmani, practicanti ai ereziei, precum:Valdenzii
Cea mai tenace forta impotriva careia a trebuit sa lupte Biserica. Numerosi preoti si inchizitori nu le-au facut fata. condamnati in anul 1184 si amenintati de Papa Lucius al III-lea , acestia s-au raspandit in toata Europa, stabilindu-se pe vaile Alpilor, construindu-si "orasul Sfant" in zona Piemontului. Detineau o putere atat de mare, incat numerosi inchizitori au fost alungati de pe pamantul lor, dar si ei au fost, la randul lor, persecutati in masa cand catharii erau eliminati din Languedoc. Ulterior, o alta distrugere in masa a acestei secte a avut loc in Aix-en-Provence, sub domnia lui Francisc I, dar adeptii au reusit sa dezvolte si sa dea continuitate religiei lor poate si in ziua de astazi deoarece multi s-au adapostit in Piemont, Lombardia, Toscana sau Sicilia, reusind sa scape cu viata.
sursa: Google.imagini.com |
Spiritualii
Aceasta secta, care discredita Biserica, reunea valdensii si catharii refugiati in urma represaliilor. Erau saraci, cerseau dar, in acelasi timp, erau buni savanti, cercetatori. Cel mai mare dusman a fost Papa Ioan al XXII-lea care, in 1317 ,a dat ordin ca inchizitorii din Languedoc sa-i considere eretici si sa-i persecute, la Narbonne, Beziers, Lodave, Carcasonne. Totusi, spiritualii sau "beghinii" erau aparati de multe nume importante, precum Imparatul Germaniei, care se afla de multa vreme in conflict cu Papalitatea.
sursa: Google. imagini.com |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu