sâmbătă, 16 mai 2015

Procesul Ioanei D'Arc



Un scop important în procesul Ioanei d'Arc a fost cel de demascare a acesteia, datorită implicării acesteia în demiterea regelui incoronat. Cauchon a organizat cu atenţie fiecare eveniment, starnind o sustinere  ecleziastica. O misiune de recunoastere, realizata în oraşul natal al Ioanei,  Domremy,are rolul de a o demasca, pentru a fi create rumori fata de aceasta.
 Procesul începe la 21 Februarie 1431. De-a lungul primei săptămîni de procedee legale, ducii de Bedford confirma virginitatea lui d'Arc, aceasta din urma atentionand curtea cu vedere la  acuzaţia de vrajitorie. Principala slabiciune în apararea  Ioanei d'Arc a constat în decizia acesteia de a purta haine barbatesti. Curtea a investigat viziunea religioasă a acesteia pentru a impune acuzaţii de vrajitorie. 
 Nelinistit fata de  regulariateta procedeelor, Cauchon trimite un act înflăcărat în scopul acuzarii la Paris, pentru a obţine o părere a clericilor universitari. Între timp, procesul a continuat.Ioana nu a fost capabilă sa demonstreze numeroase subiecte. Curtea a considerat ca trebuie sa facă un tur al camerei de tortura. La scurt timp după, ea s-a îmbolnăvit, posibil de la mîncarea otravitoare. Curtea a decis sa oprească tortura datorită sanatatii sale şubrede. Riscurile politice conform cărora ea ar fi murit închisă înainte de a lua o decizie erau prea mari. Universitatea răspunde prin ceea ce Cauchon considera a fi o opinie favorabila. Curtea a procedat conform jurisdictiei, iar apărarea putea face plîngere în acest caz. Ducele de Bedford îl concoaca pe Episcopul Cauchon la 13 mai, iritat datorită cheltuielilor si ritmului lent al  acestui proces. Ajutat de abatele De Saint-Ouen, acesta o someaza pe Ioana sa-si abjure erezia, în public. Ameninţată cu o execuţie imediată, ea a acceptat. La scurt timp după, ea a tăgăduit. Englezii au dat sentinţa de ardere a acesteia pe rug la data de 30 mai 1431.( Traducere din http://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Cauchon)

Episcopul Pierre Cauchon la procesul Ioanei d'Arc
sursa: Google imagini.com





Ioana d'Arc
sursa: Google imagini.com








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu