sâmbătă, 16 mai 2015

Critici si remarci aduse asupra inchizitie. De la mari scriitori citire...

" Istoria inchizitiei pasionează. Din varii motive, în care se amestecă fascinaţia Răului, atracţia pentru iraţional și scandal, groaza de ruguri și de tortura, descrierea unor excese, mai ales sexuale, dorinţa de a blama Biserica și clerul, revelația Răului  ascuns în sufletul omului, manifestat prin violenţe și nedreptăţi.Chiar și atunci, sau mai ales atunci, cînd pretinde a sluji binele.
   O istorie pasionantă și plină de erori, adesea grosolane,  în ciuda studiilor de specialitate. Astfel, în mod frecvent, o asimilăm exclusiv cu vînătoarea de vrăjitoare.Apoi, o plasăm în plin Ev Mediu, deși excesele sale majore au fost comise în secolul al XVI-lea și chiar la începutul secolului al XVII-lea.
...cu scopul iniţial de a combate ereziile ,  Biserica îşi construise în mod empiric un instrument, Inchiziția. Aceasta, credea ea, îi va permite sa exorcizeze frica, și sa-i combată pe toti opozanţii." (Jacques Duquesne, Diavolul, Humanitas SA25 iun. 2014 - 228 pagini )


Jacques Duquesne-jurnalist și scriitor francez, are în portofoliu multe romane și eseuri, o mare parte pe tema religiei catolice.
sursa foto: google imagini.com



Coperta unu
sursa foto: Google imagini.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu