Inchizitia
Dupa aceasta perioada, in fiecare biserica era inclus cate un tribunal cleric, care avea functia de a combate erezia, detiniand puterea de a-i trimite pe acuzati in tribunal.Mai mereu era invocat papa, dar acesta actiona prin intermediul scrisorilor, care ii precizau acordul sau dezacordul.
In 1179, la cel de-al III-lea conciliu de la Lateran, a fost confirmata utilizarea fortei impotriva ereticilor, confiscarea bunurilor si transformarea lor in robi/ sclavi.
In 1179, la cel de-al III-lea conciliu de la Lateran, a fost confirmata utilizarea fortei impotriva ereticilor, confiscarea bunurilor si transformarea lor in robi/ sclavi.
"Crearea Inchizitiei va fi rezultatul unui lung proces evolutiv, marcat de ezitari, izbucniri de manie, de temeri. Inceputurile acestei institutii, a carei aparitie este consecinta normala a unor decizii luate anterior, sunt de obicei puse in legatura cu tratatul de la Paris, incheiat in anul 1229."Totul începe în a doua jumătate a secolului al XII-lea, cînd erezia cathara ocupă aproximativ tot Sudul Europei, infiintand chiar si o Biserica opusă celei de la Roma. În anul 1170, aceasta forma de exprimare a blasfemiei si a impotrivirii asupra religiei a desfăşurat chiar si un conciliu, la Saint-Felix-de-Caraman, Toulouse-totul cu ascensiunea unui episcop venit de la Constantinopol. Biserica Creştină a trebuit ca, de acum, sa duca lupte aprige împotriva unei asemenea forme malefice, precum Biserica ereticilor catharici. Dupa 1119, in urma conciliului de la Toulouse, toţi adepţii ereziei sunt demişi, dar ofensiva nu slăbeşte. Cativa ani mai tîrziu, după conciliul ţinut la Lyon, in urma chemarilor lui Ludovic al VII-lea al Frantei, papa Alexandru al III-lea hataraste ca ereticii sa fie" aruncati' în închisoare si sa le fie confiscate averile. In 1184, Lucius al III-lea reuneste alt conciliu la Verona, unde se desfiinteaza o Constitutie care prevedea:
- contii, baronii si ceilalţi seniori se obliga prin jurămînt sa lupte în folosul bisericii, altfel vor putea fi demişi;
- locuitorii trebuie sa denunte episcopului orice demonstraţie publică, orice persoana care ar putea practica erezia;
- episcopii trebuie sa verifice personal, la interval de 6 luni, urbele si comunitatile de sub stapanirea lor, pentru a-i descoperi pe păgîni;
- cei ce vor fi suspectati de erezie vor fi demişi si scoşi în afara legii.
Tribunalul cleric-sursa: Google imagini.com |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu