vineri, 6 iunie 2014

Inchizitia din Franta

In 1233, inchizitorilor dominicani le este anuntata prezenta in regatul Sfantului Ludovic, in 1235 Fratele Robert fiind numit inchizitorul general al Frantei care, in primii ani, a reusit sa elimine numerosi eretici, ceea ce i-a contrariat pe arhiepiscopii de Reims si de Sens, a caror interventie a fost indiferenta papei, acesta precizand doar de respectarea regulilor de comunicare a ordinului Calugarilor Cersetori~institutiile eclesiastice si sa slujeasca Statutele Sfantului Scaun, recomandandu-le inchizitorilor sa adere spre acordul episcopilor inainte de a da startul unei activitati.
Fratele Robert a fost trimis, in ciuda "razvratirii"arhiepiscopilor de Sens si Reims chiar in diocezele lor, eliminand, incepand cu anul 1239, nenumarati eretici, mai ales pe cei din Champagne.In anul 1239, au fost ucisi aproximativ 50 de eretici, prin ardere pe rug sau ingropare de vii, si in 1239, la 13 mai, au fost spanzurati sau decapitati, in Mont-Wimer, aproximativ 187 de eretici.
 Dupa lungi si nenumarate revolte, s-a dovedit ca Fratele Robert comisese nenumarate infractiuni si abuzuri, incat a fost condamnat la inchisoare pe viata, astfel fiind predate procedurile inchizitoriale tribunalelor diocezane.
 In sudul Frantei au fost trimisi contra ereziei dominicanii Pierre Cella ,Fratele Guillaume Arnaud  si Arnaud Catala. Pedepsele au fost, de asemenea, crunte, inchizitorii trimisi la Cahors deschizand chiar si procese postume care condamnau trupurile la ardere pe rug.Intorsi la Toulouse, inchizitorii au deschis numeroase procese atat catharilor vii, cat si celor morti, si cu toate acestea multi prizonieri au evadat, fiind ajutati si de rascoalele populare. In urma acestor proceduri, multi inchizitori si-au pierdut viata. Datorita modului ingrozitor de a condamna ereticii, Grigore al IX-lea le-a cerut inchizitorilor sa fie mai atenti si ingaduitori, in sudul Frantei ajungandu-se la oprirea proceselor  urmand ca, imediat dupa moartea lui Grigore al XIII-lea, din aprilie 1241, dominicanii sa preia din nou functiile, exercitand noi modele de severitate, mai grave deoarece la Lavaur, numerosi cathari au fost arsi pe rug si , in 1243, trupele regale au asediat Orasul Montsegur, locatia albigenzilor. Multi desavarsiti (ca si Fratele Robert), au fost arsi de vii deoarece nu si-au parasit credinta, eveniment din jurul anului 1244. Aceasta mistuire in masa a constituit cea mai mare gaura adusa ereziei din Languedoc.





Sf.Ludovic
sursa: Google imagini.com








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu