Inchizitia din Germania
Germania a fost cucerita de erezie inca din secolul al XII-lea.Clerul din Liege a reusit, in urma adresarilor catre papa Lucius al III-lea sa fie arestati un numar important de suspecti, unii ajungand arsi de vii, fara judecata.
Doua personaje importante, Conrad Dorso si John au avut un rol deosebit in lupta impotriva catharilor, dand dovada de multa cruzime. Alt preot secular, Conrad de Marburg, si-a asumat titlul de inchizitor, detinand sarcina de a aplica Statutele Sfantutlui Scaun, unindu-si fortele cu Conrad Johan si Dorso impotriva luciferilor. Aceasta alianta a fost predecesoarea unor numeroase victime. In 1232, Papa Grigore al IX-lea ii trimite pe dominicanii din Carinthia si Atrasbourg in ajutorul lui Conrad, a carui rezultate l-a inspaimantat pana si pe Sfantul Parinte. Arhiepiscopul Siegfried de Mainz a fost contrariat de judecata acestora dar , multumit de rezultatele obtinute de catre ei in lupta cu erezia, Papa Grigore a insistat ca arhiepiscopul sa-l ajute pe Conrad de Marburg. Datorita puterii sale, Conrad de Marburg a reusit sa obtina marturii de la cele mai inalte functii ale statului Mainz, in urma acestuia constituindu-se si pedeapsa cu moartea a ereticilor, demers al episcopilor, cu scopul pedepsirii acestora dar, in urma unui proces ridicat de triumviratul inchizitorial asupra unui nume important al orasului, contele Sayn, care a reusit sa-i aduca pe episcopi impotriva inchizitorilor, trimitandu-i mai apoi papei un act care il informa de metodele folosite impotriva ereziei, Conrad de Marburg a urmat sa fie asasinat, ca o razbunare a tuturor seniorilor care au avut de-a face cu acest preot.
De asemenea. si Conrad Dorso va fi ucis langa Strasbourg, iar John spanzurat.Drept razbunare, Papa Grigore ii va demite pe ucigasi si va ordona constituirea unei cruciade impotriva ereticilor. De aici, inchizitia se va extinde si in Boemia si Ungaria, sub conducerea papei Iacob de Preneste.
Conrad de Marburg sursa: Google imagini.com |
Papa Lucius al III-lea sursa:Google imagini.com |
Papa Grigore al IX-lea sursa: Google imagini.com |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu